PåskLäger

Seglarrapport från Hampus Olander 
Efter en träningsdag i Halmstad bar det av på påskläger i Hjuvik. Vår tränare var Niklas Johannson en väldigt duktig E-jolle seglare och nu tränare och 13 E-jolleseglare var anmälda. 
Snöstorm med flera avåkningar på E6 kändes ju inte helt bra och på lägrets första morgon låg det 5 cm snö på båtarna. Seglingssuget var inte på topp. Det var bara att sätta på sig alla kläder man hade och ge sig ut. De första dagarna  övade vi på balansen i båten för att komma igång. Sedan tränade vi på att ligga still vid bojar, accelera, slå, gippa .
Även om jag bara seglat 11 pass i E-jollen så har jag seglat i nästa alla väder som finns; snöstorm, hagel, regn, solsken, mycket vind, lite vind  och byig vind.
Nästa resa går till Ängeholm där Silvanlägret skall genomföras nästa helg. Hoppas att sommartiden kommer med vårvärme.image319
Trevlig start på dagen279966-318
Snöstorm


image320
Skidglasögon is da shit

080329 Startträning och vårvärme

Anton körde startträning med Alexandra, nyss hemkommen från EM , Martin tillbaka från vinteruppehållet och Emelie med nya prylar. Vädret var utmärkt med 6m/s sydlig vind och sex grader, vilket känns ganska skönt jämfört med noll. I jolletävlingar är det viktigt att kunna hålla en position på startlinjen och sedan accelerera när skottet går.Träningen gick ut på detta.  Det blev många starter följda av en kort kryss och läns. Diskussionsnivån i Ribben var ovanligt hög med många och olika åsikter. Anton är säkert jätteglad att han har mig och Stefan. Hotet om förvisning till bryggan tog vi som ett skämt.

image313

Emelie i Optimist och Alexandra i Zoom inbegripna i ett samtal om lä, lovart och vindöga
några sekunder före start.

image314

Martin ,Emelie och Alexandra strax efter starten.

image315

Svårt att stå emot Zoomen.
Peter Carlsson J


Träning

Nu på Lördag kör vi träning igen som vanligt! Vi samlas kl 1000 i stugan.

Mvh
Anton

Med JEM i Zoom8 i backspegeln.

Så var vi hemma från äventyret på Garda och kan summera våra intryck. Att segla på Garda är lite speciellt med den "fönvind" som på morgonen kommer från bergen och vid lunchtid vänder (180 grader) för att blåsa mot bergen. Eftermiddagsvinden brukar alltid vara stark i den smala delen av sjön där tävlingarna gick. Nu var det tidigt på säsongen och kommer det ett lågtryck över bergen uteblir eller blir det bara en svag vind och en lätt dimma kan lägga sig över sjön. Vi fick under fyra tävlingsdagar endast en dag (första) med bra vind och det var då våra seglare presterade bäst, läs tidigare reportage.

Vi kan konstatera att det är hårt i toppen av Zoomfältet idag det är väldigt jämnt mellan de tio bästa seglarna. Hanna har deltagit på 4 JEM i Zoom och hade ambitionen på en riktig topplacering, nu blev det inte så i den lätta vinden. Hon var med i toppstriden efter första dagen men väger lite för mycket för att göra sig själv rättvisa i de lättare vindarna.

Det var också lite "stolpe ut" om man skall använda fotbollsspråk. Det är ett halvt banben kvar och Hanna ligger tvåa när seglingsledningen skjuter av. Nästa dag vid samma situation när hon ligger längre bak i fältet väljer tävlingsledningen att ta målgång vid avkortad bana samt att vinden vänt 180 grader, rättvisa förhållanden, nja kanske inte. Alexandra var med för att lära men vågade inte ta för sig i starterna och med så stora startfält är man chanslös om inte starterna fungerar. Nu blickar vi framåt, Hanna kommer nu att satsa fullt i E-jollen och Zoomen kommer att säljas, Alexandra satsar vidare i Zoomen.

image306
Alexandra och Hanna

image307
Här kommer den sydliga vinden.

image309
Va skönt det var att komma hem till snön.........

Kvällsträningarna planeras att komma igång när vintern släpper greppet om oss och sommartiden ger ljusa kvällar. Mer information kommer.

Hav det!
Stefan L


Frost 080321

Emelie och Hampus genomförde frostigaste träningen hittills ,i strålande sol och frisk isig frånlandsvind.

image302

Nya båten skall i vattnet för första gången. Alltid spännande.

image303

Omaka par, men det går bra ändå.

image304

Hampus vinterfightingface.

image305

Issörja i botten och frost i skoten hör inte tll vanligheten.

Dag 4 JEM Garda för Zoom8.

Den sista dagen började med dunder och brak! I går anslogs att seglingarna skulle starta kl 12 och vi bestämde att träffas 10.30. Några minuter före klockan 9 gick telefonkedjan het: STARTEN ÄR FLYTTAD TILL KLOCKAN 9 !!! Våra svenska seglare kastade sig mot hamnen och trots att våra vänner från Danmark riggat båtarna var det ingen chans att hinna ut till start. I frisk nordlig vind avgjordes dagens första segling utan någon svensk båt på banan. I andra seglingen seglade Sebastian bra men flickorna nådde inte hela vägen fram. Vinden vred 180 grader och målgången flyttades. Nu blåste det hårt från söder - äntligen den vind vi svenskar gillar! Men vad händer då !?!? Apan hissas och seglarna samlas på land. Efter två timmar går äntligen tredje starten, vinden har börjat mojna och detta blir regattans sista segling. På land har föräldrarna ivrigt skrivit protester mot den tidiga staren och uteblivna informationen. Seglarna signerar och efter seglingarna börjar protestförhandlingarna. Vi är laddade med argument men domarna har sett felet och bifaller protesten. De svenska seglarna får byta "dns" mot ett medelvärde av sina resultat.


Detta ledde till en femteplats och bästa svenska resultat till Sebastian Knaack. Grattis!


Bland tjejerna slutade Hanna 10, Sanna 42, Caroline 43, Ebba 44 och Alexandra 47.


Även om vi inte plockade hem några medaljer till Sverige har stämningen varit god bland seglare och familjer. Vi har njutit av den vidunderliga utsikten, den Italienska våren och den goda maten. Ett stort tack till vår coach Anton!

image299
Stort grattis till Sebastian, här med pokal och fana,

Zoomkorren Stefan L


Dag 3 JEM Garda för Zoom8.

Efter tre dagar med coachen i hyrd lyxribb återvände vi till verkligheten och bakom en sjöbod smög vi ner Anton och Bengt i en liten grå gummibåt som dagen till ära försetts med "15-hästars" motor samt securityflagga och svensk fana. Den kraftiga nordvinden från morgonen mojnade vid lunch och den förväntade fönvinden från söder blåste upp. Racen kom igång som planerat och svenskarna placerade sig enligt följande:

Sebastian 7 i pojkklassen

Hanna 17, Sanna 27, Ebba 40, Caroline 46, Alexandra 51 i flickklassen.


Andra racet blåstes av då vinden dog när dimman drog in över Gardasjön.


På kvällen samlades alla svenska Zoom8-familjerna i Torboles mysiga hamn för en gemensam pasta/ pizzamiddag medan solen sjönk bakom bergen. De hungriga seglarna med syskon och coachen lyckades trots den italienska mustiga maten även få plats med en glass så stor att de knappt såg över den.

image298

En hälsning till er alla hemma i Sverige

Anton, Hanna, Ebba, Sanna Sebastian, Caroline, Alexandra

Eran egen ZOOMkorre Stefan L


Dag 2 JEM Garda för Zoom8.

Vädret hade slagit om och ett stilla duggregn med dimma låg över sjön. Den lilla röd- och vitrandiga var hissad och det var bara att vänta på land. Det blåste dock lite och några optimister och 420:or gav sig ut på vattnet men de skulle de inte gjort, för är det förbjudet att segla så är det. Polisbåten kom och körde upp dem på land med en riktig klassisk italiensk utskällning.

Två timmar försenade i en svag vind kom första seglingen igång. Det var kaos vid starten då alla ville vara först. arrangören körde med ribbåtar i full fart framför startlinjen för att trycka ned båtarna, samma förfarande som användes vid VM förra året på Achensee. Personligen tycker jag inte det är rätt att göra så istället skulle man valt att starta på svart flagga.

I pojkklassen blev Sebastian 6:a och ligger nu 10 totalt.
I flickklassen blev Hanna 12 och sjönk ned till en 6 plats totalt. Hon valde fel kant och var inför sista kryssen 24:a men seglade upp sig vilket var starkt gjort. Caroline 27:a totalt 38:a, Alexandra 34:a totalt 40:e, Ebba 44:a totalt 42:a, Sanna 32:a totalt 49:a

Den andra seglingen för dagen blev avbruten när vinden dog ut. Vi svenskar beklagar det då Hanna låg 2:a och Alexandra på en16 plats. I pojkklassen låg Sebastian på en 4 plats. Halva länsen var kvar när seglingen blev avbruten.

Dag 1 JEM Garda för Zoom8.

Första tävlingsdagen är avslutad. Vi har haft 8-10m/s under dagen lite soldis och krabba vågor. Vädret har passat våra seglare bra. Det har genomförts tre seglingar i både pojk- och flickklassen.

Resultat flickor:
1. Lene Hess / AUT 2,5,6 =13p

2. Mia Ibsen / DEN 2,4,7=14p

3. Lärke Buhl /DEN 3,7,1=16p

4. Hanna Larsson /SWE 5,8,3=16p

5. Tiril Bue /NOR 1,10,8=19p

6. Ingrid Nordaas /NOR 4,1,18=23


Övriga svenskor:

40. Ebba Törneman 35,40,42=117p

41. Alexandra Larsson 47,34,41=122p

42. Caroline Lexén 42,37,43=122p

51. Sanna Mattson 41,55,54=150p


I pojkklassen ligger Sebastian Knaack på en 14 plats med serien 10,15,17=42p


    

Samling med Anton.Start i fickklassen.

Hav det!
JK:s utsände Zoomkorre.

JEM Zoom8 Garda Italien

Vi har nu anlänt till Torbole för säsongens första stora mästerskap. Efter två dagar i bil är vi äntligen här. Vi mottogs av solsken, 25 gradig värme och en härlig "fönvind" på 8-10m/s, kannonförhållanden alltså.

Alla svenska seglare har inte anlänt än så vi var bara fyra av sex seglare på tune-up racet idag. Hanna var bästa svenska båt, tur att hon inte vann, för statistiskt brukar aldrig den som vinner tune-up:en vinna regattan.

      

Bild 1: Caroline, Alexandra, Hanna, Sanna sittande coach Anton.
Bild 2: Schysst väder.
Bild 3: Utsegling Hanna
Bild 4: Utsegling Alexandra

I morgon börjar regattan, formen hos våra seglare verkar god, vi hoppas bara på lite mer vind så kan detta bli hur kul som helst.

Det kommer  en ny rapport med resultat från "Race day one" under morgondagen.

JK:s Korrespondent från Garda.


JEM på Garda i Zoom8

Hanna och Alexandra var på Skandinaviskt träningsläger i Strömstad i helgen, så nu är alla förberedelser inför JEM i Zoom8 gjorda. Det återstår bara att packa och gå igenom utrustningen en sista gång. Det blir 6 svenska seglare av 136.

Lägret var lyckat, tränare var vår egen Anton Myte som även är förbundstränare för Svenska Zoom8 förbundet, samt Norska förbundstränaren. Syskonen Larsson visade fin form i den bitvis hårda vinden.

Ni följer äventyret vi länken nedan. JEM startar fredag 14 mars


European Championship 2008

Anton Myte är med nere på JEM som coach för det Svenska Landslaget.

 
Alexandra          Hanna


Om tekninken fungerar kommer det lite resutat och bilder live från Italien här på hemsidan.


Emelie på insjöträning

Nääs Yacht Club arrangerade under ledning av Martin Abenius en lyckad träningssöndag för Optimister. Sjön Sävelången var platsen där tjugo Optimistseglare fick en rejäl dos av slag, gippar, rundningar och kappseglingsträning. Seglingsvädret var perfekt med 5-8 m/s, och regn hela tiden. Man börjar vänja sig.  Det var ett kvalificerat gäng med större delen av landslaget på sjön. Från HSS deltog Emelie Carlsson. Hon var mycket belåten med träningen och en 5:a i sista seglingen.

image286

Martin får fullständig uppmärksamhet under genomgången före första passet.

image287

Ut på böljan.

image288

Delar av fältet på en läns.
Peter Carlsson JK


Ingen träning lördag 8 mars i Halmstad

Våra seglare tränar på annan ort denna helgen.

Hanna och Alexandra är på Skandinaviskt zoomläger i Strömstad. Där är över 30 zoomar varav 12 stycken från Sverige. Anton är med som tränare för Svenska Zoomförbundet.

Emelie är på optimistläger med "Team Winner" på Nääs Yacht Club.

image280
Emelie, Hanna, Alexandra

Resultat "ZBHOITWG"

Vinnare av regattan med minsta möjliga marginal blev Sebastian Knaack från RÅSS. Bästa tjej blev Hanna Larsson HASS, som blev tvåa totalt.

image277
Sebastian tar emot den ståtliga pokalen.

image278
Resultatlista.

Våra seglare har följande båtnummer; Hanna Larsson 180, Alexandra Larsson 117 och Emelie Carlsson 165.

image279
Chefskocken Pelle får present av JK för god mat till alla seglare, funktionärer och föräldrar.

Det hela blev en trevlig lördag med fina seglingar, god mat och en trevlig stämning.

Hav det!
Stefan L

ZOOMING BOOMING HALMSTAD OPEN INTERNATIONAL TROPICAL WINTER GAMES

Det blev seglingar trots väderprognoser som hotade med massor med vind. Vi hann med 6 seglingar innan vinden blev för stark.

Här kommer bilder från seglingarna;

image266
Starten har gått.

image267
Tajt rundning av systrarna Larsson, är Alexandra på märket?

image268
Läns mot märket.

image276
Lurpass innan startskottet.

image269
Ny start vinden ökar hela tiden.

image270
Rundning.

image271
Kollision och vattenfyllda båtar.

image272
Läns.

image273
Kryss i hårdvind.

image274
I mycket vind blir det ibland att ösa.

image275
Vi välter ibland.


RSS 2.0